69. Az összefüggések bűvölete

Hogyan lehet 100 000 lejt bevételt összehozni? (Régi 1 milliárd, vagy 25 000 Euró)

1. El kell adni 10 000 darab 10 lejes terméket, vagy

2. El kell adni 1 000 darab 100 lejes terméket, vagy

3. El kell adni 100 darab 1 000 lejes terméket, vagy

4. El kell adni 10 darab 10 000 lejes terméket.

Nem az szorzási képességeimet szeretném fitogtatni, csupán rá szeretnék világítani valamire.

Olcsó termékkel nehezebb szép nagy forgalmat generálni. Nagyobb szervezet kell, több mechanizmust le kell szögezni a vállalkozáson belül és ami a legfontosabb érv:

Az olcsó termékek piacán mindig nagyobb a konkurenciaharc. (És a nagyok, a multik többsége is erre hajt…)

A drágábbal kevesebben foglalkoznak, mert oda tökös marketingre, ügyfélkezelésre stb. van szükség.

Persze, most van aki felteszi a kérdést, hogy:

“Rendben Levente, de mit tegyek, ha olyan a termékem, vagy szolgáltatásom, hogy jellegéből adódóan nem lehet 1 000 lejért eladni?” (Pl. egy cipőbolt, egy panzió, egy autómosó)

Egy cipőbolt megteheti, hogy a termékpalettájának 10%át igényes és drága termékek foglalják el. Ha a bevételének 10%-a drágább termékekből származik, akkor az összes árrésének ez akár 20 – 30 %-át is jelentheti.

Egy panzió megteheti, hogy az egyik szobáját kinevezi pl. “Lovagi Lakosztálynak”. A többi szobához képest betesz extrákat, kiegészítő szolgáltatásokat és kétszeres áron adja ki. Bevétel és árrés kapcsán ugyanaz a helyzet áll fenn, mint az előbbi, cipőboltos példa esetén.

Egy autómosó ugyanígy összerakhat extra szolgáltatáscsomagot. Pl. “Tavaszi Full takarítás csomag”. Van ebben alváz, kárpit takarítás és cigifüstkiűző program (mert télen a cigis többet bagózik, a zárt autóban, felhúzott ablakokkal…)

Sikerül ráhúzd a te piacágadra? Ha nincs ötleted, akkor írd meg blog hozzászólásként és kitalálok valamit.

———————————————————————————————————————

Egyébként holnap  – február 11. csütörtök du. 16 órától – megismétlem a webináriumot. (Ha a múlt héten voltál, akkor, kérlek most NE jelentkezz, mert a helyek száma korlátozott).

Erre a linkre kattintva tudsz regisztrálni. (Ha valamiért nem megy, vagy elakadsz, akkor írj egy emailt és lépésről lépésre leírom, a regisztráció folyamatát)

Szóval itt a link még egyszer: Klikk!

Vélemény, hozzászólás?