59. Internet = szubkultúra!

Megáll az ész!

A tegnap az erdelykonferencia.ro meghívására Sepsiszentgyörgyön tartottam előadást, az ASIMCOV székházában, természetesen marketing témakörben.

Az előadások végén az egyik hozzászóló – dr. prof egyetemi tanár és megyei tanácsos – a címben szereplő kijelentést tette: “Az internet szubkultúra …” Ha lett volna bicska nálam, akkor bíztosan kinyílt volna a zsebemben.

Mivel öltönyben nehéz bicskát hordozni, csak végighallgattam, hogy az interneten semmi nincs, csak sok-sok információ felülete és egyébként sem jó semmire.

Ha valaki nem tudja kezelni a nyomtatót és a számítógépet, akkor neki ideális eszköz az írógép … ha valaki nem tudja kezelni az internetet, akkor annak ideális eszköz a könyvtár.

Néhány napja olvastam egy tanulmányt, ami az angliai 15 – 18 évesek médiafogyasztásáról szólt. Nem megyek bele részletekbe, de a lényeg a következő volt:

– a fiatalok TV-t a focimeccsek és a Formula 1 miatt néznek

– a fiatalok nem hallgatnak rádiót (telefonra, mp3-ra feltöltik a zenéjüket és úgy hallgatják)

– a fiatalok nem olvasnak újságot (ami érdekli őket, azt két klikkel megtalálják az interneten)

Néhány év múlva, ezek a fiatalok lesznek anyák, apák, vásárlók.

Hogy mi közünk van nekünk, erdélyi vállalkozóknak az angliai tizenévesek médiafogyasztói szokásaihoz?

Hát csak annyi, hogy maximum 5 – 8 éven belül mi is erre kell számítsunk. Az teljesen igaz, hogy az “interteten élők” többségét még mindig a fiatalok teszik ki, de egy közép távon gondolkodó vállalkozó számára kötelező házifeladat, hogy ennek az internetnek nevezett “szubkultúrában” otthonosan mozogjon.

A marketingüzenetet ott kell továbbítsuk, ahol a potenciális vásárlóink vannak. Ha ez a sarki kocsma, akkor a sarki kocsmában szórjuk a hírünket. Ha ez a templom, akkor ott. És ha ez az internet, akkor ott.

Nem kívásnságműsor, hogy az internetes jelenlétem rendben van vagy sincs! A legnagyobb veszteség az mindig a meg nem keresett pénz, a konkurenciának hagyott pénz … Ha a célközönséged internetezik, vagy néhány éven belül “felnő”, akkor igen hangsúlyos szerepet fog kapni az, hogy mit mutatsz neki a neten, mit írnak rólad a neten.

A hideg ráz, amikor beszélek marketingiskolásokkal, akik elmondják, hogy: “Tervben van a weboldalunk frissítése!” Terv az kell, de ha nem valósítod meg, akkor semmit nem ér …

Arra ne várj, hogy több időd legyen! Időből mindig ugyanannyi van. A kérdés az, hogy mi a prioritás?

Véleményem szerint az internet és az internetes jelenléted gatyába rázása egyértelműen prioritássá kell válljon. Ne halogass, mert lekésheted a vonatot … (Egyébként a következő Workshop sorozatnak valószínüleg az internetes jelenlét lesz a témája.)

Persze az internettel nem áll meg az élet. Más marketingeszközök is vannak, amelyek segítségével ügyfeleket lehet és kell szerezni. Ezek egy jó része teljesen ingyenes. Van aki használja őket, van aki valóban kihasználja őket.

Többek között ilyen eszközökről szólnak a Dinamikus Workshopok.

December 14. hétfő – Kolozsvár – 16 órától a Jolly előadóterme (Parcul Feroviarelor 17.)

December 15. kedd – Marosvásárhely – 16 órától a Concordia szálloda.

December 17. csütörtök – Csíkszereda – 16 órától a Megyei Tanács Multifunkcionális Központjában (Szék út 152.)

Klikk ide, és jelentkezz most!

Vélemény, hozzászólás?