220. A Facebook ver át, vagy te vered át magad?

Amennyiben az elmúlt pár napban, több 14 percnél több időt töltöttél online sajtótermékek fogyasztásával, akkor minden bizonnyal találkoztál ilyen és ehhez hasonló főcímekkel:

– Kiderült: Titokban manipulált minket a Facebook. (HVG)

– Controversatul studiu psihologic… (hotnews.ro)

– Magyarázkodik a Facebook… (Index)

—————————————————————————————————————

A lényeg, a következő:

A kísérletbe tudtuk nélkül bevont felhasználóknak egy héten át manipulálták az üzenőfalát. Az egyik csoport tagjainak az ismerőseik által közzétett megosztások közül főleg a negatív tartalmakat mutatták, míg a másik csoport tagjai az átlagosnál több pozitív megosztást láttak. A kísérlet célja annak kiderítése volt, hogy a több haragos és szomorú kiírást olvasó emberek vajon nagyobb eséllyel lesznek-e haragosak és szomorúak, ők maguk is több negatív dolgot tesznek-e majd közzé Facebookon. (HVG)

—————————————————————————————————————

Számomra, kicsit “brit tudósok” (értsd. hülyeség) íze van ennek az egésznek.

Haragos és szomorú lesz-e a munkatársad, ha egy héten keresztül, napi háromszor, a következő gondolatok valamelyikét osztod meg vele:

– hülye vagy

– ezt megint elcseszted

– soha nem lesz belőled semmi

– még hányszor mondjam el, hogy…

Szerintem A józan paraszti ész, Facebook nélkül is választ ad arra a kérdésre, hogy ha valakit folyamatosan lefelé húznak, akkor csak idő kérdése, hogy mikor kezd elcsúszni lefelé. Ehhez nem kell senem Facebook, senem Brit tudósok, senem 3 diploma.

—————————————————————————————————————

Ami egy izgalmasabb kérdés számomra az a következő:

Ha megnézünk egy tetszőlegesen kiválasztott hírportált vagy éppen híradót, akkor mit látunk? Mert én nagyjából azt látom, hogy a negatív, szomorú hírek, információk – amivel a Facebook kísérletezett – akár évek óta, csőgázon folynak mindenféle csatornán.

Hogy is van ez? A tág értelemben vett negatív dolgokat ontó csatornák, most leírják, hogy a Facebook, szemtelen módon azzal kísérletezik, hogy a tág értelemben vett negatív információk, hogyan hatnak az ember lelkiállapotára? Ez minimum furcsa…

—————————————————————————————————————

Adásunkat megszakítjuk egy közérdekű bejelentés miatt.

Megtörtént már veled valaha, hogy kihoztak a sodrodból és olyat mondtál, amit később megbántál? Pl. valakinek odapörköltél, amitől ő biztosan nem végezte jobban a dolgát. Ha az ilyen üresjáratokat ki szeretnéd spórolni az életedből, akkor katt ide.

Közérdekű bejelentés vége.

—————————————————————————————————————

Naszóval…

Nem kell agyturkásznak lenni, hogy az ember megértse. Ha folyamatosan azt halljuk, hogy: “Minden xar…”, “Ellopta…”, “Megölte…”, “Tovább növekszik az illegális vagyona…” akkor ez épp oly sok energiát, lelkesedést, üdeséget nem hoz az életedbe.

Sem a saját, sem a munkatársak, sem az ügyfelek életébe.

De miért ne lehetnél a “negatív óceánban” egy üde kis sziget?

Aki nem a mocskot, a leértékelést, a hibáztatást ontja magából? Aki mellett jó lenni.

Asszem Teréz anyának volt valami ilyesmi gondolata: “Mindenki akivel kapcsolatba kerülsz, egy kicsivel jobb állapotban, jobb emberként, jobb kedvvel menjen el… csak ez a dolgod és akkor értékes vagy.”

Aki meg a lényéből ontja a “retket”, a mocskot, az simán csak kapja be.

Mert,

ezt

a

bejegyzést

nem

fogja

lájkolni

az

7szentség

🙂

Vélemény, hozzászólás?