219. Átjárás a piacágak között

Üzleti modell szempontjából, ugyanúgy működik a gyógyszeripar, ahogy a fodrász?

És a tejgyár koncepciója, köszönő viszonyban van az út szélén integető hölgyek modelljével?

—————————————————————————————————————

Pár hete, meghívottként vettem részt, Brian Tracy kolozsvári előadásán. Papolom egy ideje, hogy a mai KKV-k döntő többségének az üzleti modellje idejétmúlt, éppen ezért volt felüdülés számomra, amikor Brian egyértelműbben megfogalmazta: “A legtöbb KKV-k üzleti modellje csapnivaló és lassan vagy gyorsan, de a halálba viszi őket…”

—————————————————————————————————————

I. Ha megnézzük a gyógyszeripar modelljét, akkor a hangsúly a keresztmarketing partnerségen van. Elsősorban nem a betegeknek adnak el, hanem (1.) az államnak – lobby a gyógyszerek támogatásáért -, (2.) az orvosoknak – lobby, hogy az ők készítményüket írják fel a receptre. Tehát nem a vásárlónak ad el a gyógyszeripar, hanem azoknak a szereplőknek, akiknek szintén ügyfele az ő vásárlója. (Állam és orvos.)

II. A fodrász modellje elsősorban az időn alapul. Várunk, amíg észrevesznek, kipróbálnak majd a vásárlók 70-80%-a úgyis visszatérővé válik. Nem bonyolult…

III. A tejgyár jövője, a viszonteladókra épül. Kis boltok, ahova hetente 1-2 alkalommal benézünk, ők meg majd eladják a portékát.

IV. Az út szélén integető hölgyek működése a nagy számok törvényén áll illetve azon az alapszabályon, miszerint: “Az ügyfél nem mindig akkor vásárol, amikor mi ott vagyunk… akkor kell ott lennünk, amikor vásárolni akar.”

—————————————————————————————————————

Mi történne ha:

– a fodrász beépítené a modelljébe a gyógyszeripar intelligens keresztmarketing koncepcióját?

– a tejgyár beépítené a modelljébe a fodrász alap mechanizmusát?

– az út szélén integető hölgyek, átvennék a tejgyár modelljének a rájuk vonatkozó részét?

A gyógyszeripar átvette a tejgyár viszonteladókra épülő mechanizmusát (gyógyszertárak). Az út szélén integető hölgyeknek, viszonteladójuk az éjszakai taxisofőr.

—————————————————————————————————————

Egy tanácsadó legnagyobb tőkéje az, hogy számtalan piacágat lát belülről, ezáltal megteremti a piacágak közti átjárást.

Míg egy cégvezető a saját területét látja, a tanácsadó még húsz vagy éppen ötven modellt.

A vállalkozásfejlesztési szövetségek ezt a piacágak közti átjárást tudják a legjobban segíteni. (Ha meg tudnak teremteni egy olyan légkört, hogy a tagjaik nyíltan beszéljenek a cégükről…)

Ezért ösztönzöm, hogy minden vállalkozó tartozzon valamilyen szövetséghez, egyesülethez… alakítson ki olyan kapcsolatokat, ahol a saját céges nyavalyáit hasonszőrű emberekkel, őszintén megoszthatja.

10-ből, 9-szer, sokkal egyszerűbben megoldhatóak az előrelépés útjában álló problémák, mint gondolnánk, csak ehhez nem elegendő, hogy a saját fejünkben focizunk a gondolatokkal… néha ki kell borítani a bilit és újraiktatni az adatokat.

Vélemény, hozzászólás?